ETUSIVU
hannamari rahkonen
kokemuksia
addix®-hoitomalli
PALVELUT
OTA YHTEYTTÄ

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX

Sokeriaddiktio

Ruokariippuvuus: Miten siitä voi vapautua?

Ruokariippuvuus (sokeriaddiktio) on todellinen asia. Jos olet yksi niistä ihmisistä, joka kamppailee hallitsemattoman syömisen kanssa, et ole yksin. Sokeri ja prosessoidut hiilihydraatit ovat osalle meistä erittäin riippuvuutta aiheuttavia aineita. Tunnesyömisestä, ahmimisesta, ylensyömisestä tai ruoan rajoittamisesta sekä jojo-laihduttamisesta eroon pääseminen on kuitenkin mahdollista. Kerron seuraavaksi mitä sinun tulee tietää ruokariippuvuudesta ja siitä kuinka voit vapautua hallitsemattomasta syömisestä ja sen ikävistä seurauksista.


Mikä ruokariippuvuus on ja miten se vaikuttaa sinuun?

Ruokariippuvuus vaikuttaa elämään laaja-alaisesti ja on tila, jossa keho on tullut riippuvaiseksi sokerista ja siihen liittyvistä käytösmalleista. Ruokariippuvuudelle on ominaista tuntea pakkomiellettä (himoa) syömiseen, sen ajatteluun tai vaikeutta lopettaa tiettyjen ruokien syöminen, vaikka haluaisi. Riippuvuus kohdistuu usein elintarvikkeisiin, jotka ovat korkeahiilihydraattisia ja rasvaisia kuten sipsit, jäätelö, pikaruoka, leipä ja muut jauhotuotteet sekä makeiset.

Noin 50 % ruokariippuvuuden syistä löytyy perintötekijöistä. Tilan etenemiseen sen sijaan voivat vaikuttaa monet asiat kuten varhaiset tunnekokemukset, puutteelliset stressinhallintakeinot ja jo lapsena prosessoidulle ruoalle altistuminen. Mihin vain prosessoituun aineeseen tai käytösmalliin voi addiktoitua, eivätkä ruokariippuvuuden fysiologiset taustatekijät eroa millään tavalla esimerkiksi alkoholi- tai huumeriippuvuuden fysiologisista taustatekijöistä.

Ruokariippuvuuden oireet

Ruokariippuvuus aiheuttaa monenlaisia oireita. Yleisimpiä niistä on kykenemättömyys lopettaa sokerin syömistä seurauksista huolimatta. Seurauksia voivat olla esimerkiksi kivut, mielialan ja tunne-elämän vaihtelut, lihominen, metaboliset sairaudet ja jatkuva väsymys.

Ruokariippuvuuteen liittyvä syömiskäytö voi vaihdella yksilöittäin eikä siihen ole olemassa mitään yhtä tiettyä muotoa. Osa ahmii, osa tunnesyö, osa ylensyö, osa rajoittaa syömistä laihduttamalla, paastoamalla tai tyhjentävät kehoa laksatiiveilla.

Ruokariippuvuus ei myöskään katso ihmisen kokoa: kaikki riippuvaiset eivät ole lihavia tai ylipainoisia. Siinä missä laiha tai terveen näköinen ihminen voi olla ruokariippuvainen, ylipainoinen ei sitä välttämättä ole.

Yksi ruokariippuvuuden yleinen oire on salaa syöminen tai syömisen jälkien peitteleminen muilta. Tähän liittyy usein voimakas syyllisyys ja häpeä siitä, ettei kykene olemaan erossa tietyistä ruoista vaikka haluaisi. Myös muille (esim. perhe, lääkäri, työkaverit) valehteleminen sokerin syömisestä tai sen käyttömääristä voi viitata ruokariippuvuuteen.

Ruokariippuvuudessa on ominaista ajatella ruokaa, syömistä, painoa tai laihduttamista pakkomielteisesti ja usein. Tilan edetessä moni kohtaa myös tunneperäisiä haasteita kuten jatkuvaa ärtyneisyyttä, masentuneisuutta, ahdistusta, keskittymiskyvyn puutetta ja vaikeutta muistaa asioita (aivosumu).

Lue myös: Mikä on sokeriaddiktio?

Ruokariippuvuus ja aivot

Ruokariippuvuus muuttaa aivojen rakennetta, kemiaa ja toimintaa. Tämä tekee sokerin tai prosessoitujen elintarvikkeiden lopettamisesta vaikeaa. Sokeri, viljat ja jauhotuotteet aktivoivat aivojen palkitsemisjärjestelmän ja täyttävät ne välittäjäaine dopamiinilla.

Mielihyvää tuottava dopamiini vaikuttaa muun muassa oppimiseen, motivaatioon, mielialaan, valppauteen, liikkumiseen ja muistiin. Prosessoidut ruoat synnyttävät aivoissa voimakkaan dopamiinimyrskyn, joka aiheuttaa riippuvuuden alkuaikoina niin sanotun nousun.

Mitä pidemmälle prosessoitujen elintarvikkeiden käyttö etenee, sitä kuormittuneemmaksi aivojen välittäjäainereseptorit muuttuvat. Tämä aiheuttaa reseptoreille niin sanotun loppuunpalamisen. Enää ruoka tai herkut eivät tuo sitä alkuperäistä mielihyvää, koska aivot eivät enää jaksa tuottaa dopamiinia riittävästi. Tämä johtaa siihen, että riippuvainen alkaa syödä isompia määriä sokeria ja seurauksista tulee entistä vakavampia.

On tyypillistä tiedostaa hallitsemattoman syömiskäyttäytymisen seuraukset, mutta olla samalla kykenemätön lopettamaan itsensä sabotoimista syömällä. Tässä kohtaa riippuvaisiksi muuttuneiden aivojen toiminta on muuttunut kemiallisesti ja aivojen palkitsemiskeskus antaa yhä useammin käskyä hankkia tai syödä ruokaa lisää.

Ruokariippuvuuden oireet vaikuttavat siis yllättävän moneen elämän osa-alueeseen. Oireiden tunnistaminen helpottaa oikeanlaisen ratkaisun etsimistä ja tuo toivoa siihen, että riippuvuudesta on mahdollista toipua.

Kuinka ruokariippuvuudesta voi vapautua?


Aivan ensimmäinen ruokariippuvuudesta vapautumisen kulmakivi on fyysinen raittius. Tämä tarkoittaa sitä, että eliminoit ruokavaliostasi kaiken suoran sokerin, jauhotuotteet, korkeahiilihydraattiset elintarvikkeet, viljat, tärkkelykset, prosessoidun ruoan ja makeutusaineet. Voit tehdä sokerin poisjättämisen asteittain tai kerralla. Hitaampi vähentäminen antaa sinulle mahdollisuuden pysyä toimintakykyisenä arjessa ja välttää vieroitusoireet. Useimmille sokeriaddikteille sopii parhaiten vähähiilihydraattinen tai ketogeeninen ruokavalio, sillä ne lievittävät ruoka/herkkuhimoja nopeasti ja pitävät pitkään kylläisenä. On tärkeää syödä säännöllisesti aivoja ravitsevaa ruokaa. Pelkkä ruokavaliomuutos ja raittius eivät kuitenkaan yksinään korjaa addiktiota.

Toiseksi tarvitset myös työkaluja, joiden avulla opit kohtaamaan ruoalla aiemmin turruttamiasi tunteita, hallitsemaan arkesi stressikuormaa ja tunnistamaan haitallisia ajatusmalleja, jotka ovat ennen ajaneet sinut ruoan väärinkäyttöön. Addiktio vaikuttaa fyysisen puolen lisäksi myös muun muassa ajatuksiin, tunteisiin, ihmissuhteisiin ja henkiseen jaksamiseen. Tämä sisäinen muutos palvelee sinua lopun elämääsi. Sinun on tärkeää oppia miten sokeri vaikuttaa aivoihisi ja sitä kautta käytökseesi sekä impulssiisi käyttää sokeria. Näin opit ennaltaehkäisemään repsahduksen myös tulevaisuudessa.

Kolmas merkittävä seikka on vertaistuen piiriin hakeutuminen. Addiktion luonteeseen kuuluu ”minä itse” ja ”selviän yksin” -ajattelu sekä addiktion olemassaolon unohtaminen. Yksin pärjääminen on osa ongelmaa ja yhteys toimii addiktion vastakohtana. Vertaistukiryhmä nopeuttaa toipumistasi ja tuo turvaa haastavissa hetkissä. Saat ryhmässä uskoa ja toivoa siihen, että toipuminen on mahdollista myös sinulle. Samalla opit pitkään raittiina olleiden ihmisten toipumisstrategioita ja saat ymmärrystä heiltä, jotka tietävät mitä käyt läpi.

Lue myös: Mitä sokeriaddiktioon liittyvä kieltomekanismi tarkoittaa?

Tosielämän vapautumisia ruokariippuvuudesta ja sokeriaddiktiosta


Sokeriaddiktiosta on mahdollisuus vapautua. Jotkut ihmiset ovat olleet valmiita kokeilemaan pelkän ruokavaliomuutoksen tai laihduttamisen sijaan jotain täysin erilaista. He eivät siis ole luopuneet pelkästään herkuista, vaan ovat keskittyneet rakentamaan sellaisen elämän, jossa sokeria ei tarvita. Alle listaamani asiakastarinat toimivat inspiraationa sinulle, jos pyrit eroon sokerista.

Asiakkaani Jennin sokeriaddiktio alkoi jo lapsuudessa, mutta kulminaatipisteensä hänen hallitsematon syömiskäytöksensä saavutti 36-vuotiaana. ADDIX-menetelmän avulla hän vapautui ahmimisesta ja ylensyömisestä. Jenni on ollut raittiina yli puolen vuoden ajan ja nauttii tällä hetkellä elämästä, joka ei pyöri syömisen, syyllisyyden tai laihduttamisen ympärillä. Lue Jennin tarina täältä ja katso myös IG-live.

Toinen todella kannustava tarina on asiakkaallani Leenalla. Hänellä oli painonnousua, kovaa väsymystä, unettomuutta ja voimakasta vaativuutta itseä kohtaan ennen ADDIX-ohjelmaan osallistumista. Tänään Leena on ollut raitis jo vuoden ja kokee, että eläminen maistuu vihdoin oikealta elämältä, ilman jatkuvaa tunnetilojen vaihtelua ja ruoalla turrutusta. Lue Leenan tarina täältä ja katso myös YouTube-haastattelumme.

55-vuotias Sari luki useampaan kertaan kirjoituksiani ennen kuin otti minuun yhteyttä ruokariippuvuuden hoitoon liittyen. Hänelle muutos tuntui pitkään liian rajulta asialta ja pelkkä ajatus jäätelöttömästä kesästä oli hirveä. Samalla hän tiedosti, että syöminen oli ongelma, erityisesti suklaan osalta. Sitä meni lähes joka päivä ja useampi levy kerralla – jo yksi pala aiheutti sen, että mopo karkasi kokonaan käsistä. Sarin epäterve kaava toistui useita kertoja ennen ADDIX-ohjelman työkaluja: paino nousi syömisen vuoksi nopeasti 10 kg, sitten hän aloitti hädissään pussikeittokuurin ja oli hetken hoikempi, kunnes homma pyörähti käyntiin alusta. Hän koki olevansa suklaan suhteen kuin alkoholisti. ADDIX-menetelmän avulla Sari on ollut raittiina sokerista lähes kuusi kuukautta. Lue hänen tarinansa täältä.

Rohkaisen sinua muutokseen, sillä se on mahdollista myös sinulle

Yhä useammat ihmiset kärsivät ruokariippuvuuden lamauttavasta vaikutuksesta. Jos sinusta tuntuu, että syöminen ei ole hallinnassasi, koet syyllisyyttä syömisen jälkeen ja olet syvällä epäonnistumisen kierteessä, haluan sanoa ettet ole yksin. Tilanteeseen on olemassa ratkaisu.

Ruokariippuvuus on tila, jonka hoitamiseen tarvitaan kokonaisvaltainen lähestymistapa. Addiktiot vaikuttavat fyysisesti, psyykkisesti, tunneperäisesti ja hengellisesti. Se, että etsit monien epäonnistumisien jälkeen edelleen apua, kertoo vain siitä että olet sinnikäs. Sinä et sen sijaan ole epäonnistuja, laiska tai itsekuriton – jos syy on jossakin, niin laihdutusvalmennuksissa ja syömistä ihannoivassa kulttuurissa.

Olen toipunut itse sokeriaddiktiosta ja siksi tiedän, että toipuminen on epäonnistumisen pelon voittamisen arvoista. Suosittelen valitsemaan sellaista tukea omalle matkallesi, jonka toimivuudesta on tosielämän näyttöjä. ADDIX tarjoa sinulle konkreettisen ja nopean avun alkumatkallesi, mutta myös pitkäjänteiseen toipumiseen.

Kuten tämä artikkeli on osoittanut, ruokariippuvuus on asia, joka aiheuttaa paljon kärsimystä. Samalla olet nähnyt kokemuksia onnistumisesta ja siitä miltä tuntuu olla aidosti vapaa ruoan ikeestä. Sinulla on vain yksi terveys, ja olet sen arvoinen että annat itsellesi luvan voida hyvin.

Haluan sanoa lopuksi, että älä luovuta.

Tutustu ruokariippuvuuteen ja pyri löytämään sinulle sopivat keinot siitä vapautumiseen. Lupaan, että se on päätös jota et kadu. Saat nauttia matkallasi täysin uudenlaisesta vapaudesta, paremmasta jaksamisesta, kohentuneista ihmissuhteista ja yhteydestä todellisiin tarpeisiisi sekä haaveisiisi elämässä.

•••

Epäiletkö, että sinulla voi olla sokeriaddiktio? ADDIX® -hoitomallin toipumisprosessin keskiössä on tunnistaa ja muuttaa haitallisia käytösmalleja, oppia tuntemaan mielihyvää luonnollisin keinoin ja rakentaa yhteyttä muihin samaa matkaa käyviin. Jos et tiedä kuinka ottaa seuraava askel päästäksesi irti pakonomaisesta sokerin ja prosessoitujen hiilihydraattien syömisestä, varaa ilmainen 30 minuutin kartoituspuhelu tästä. Puhelu on ilmainen eikä sido mihinkään.

+ NÄYTÄ / piilota kommentit

jaa:

  1. […] Lue myös: Miten ruokariippuvuudesta voi vapautua? […]

  2. […] Lue myös: Miten ruokariippuvuudesta voi vapautua? […]

  3. […] Lue myös: Miten ruokariippuvuudesta voi vapautua? […]

  4. […] Lue myös: Miten ruokariippuvuudesta voi vapautua? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opi mikä sokeriaddiktio on ja kokeile ADDIX®-ruokavaliomallia.

Pysyvästi eroon ruokahimoista -opas

ilmainen

@addix.fi Instagramista löydät ajankohtaista tietoa addiktion holistisesta hoidosta.

etusivu
hannamari rahkonen
addix®
artikkelit
palvelut

© hannamari rahkonen | Addix 2021

ota yhteyttä

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX®