ETUSIVU
hannamari rahkonen
kokemuksia
addix®-hoitomalli
PALVELUT
OTA YHTEYTTÄ

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX

Sokeriaddiktio

Mitä sokeriaddiktioon liittyvä kieltomekanismi tarkoittaa?

Kielto on biokemiallinen ilmiö, joka on osa addiktiota. Se on tila, jossa aivojen kognitiiviset kyvyt ja syy-seurausyhteyden ymmärtäminen heikentyy. Kielto on voimakas ajatusvääristymä, jossa ihminen ei usein edes tajua tai ymmärrä valehtelevansa itselleen ja muille. Se heikentää kykyä tehdä järkeviä päätöksiä ja pitää kiinni haitallisissa käytösmalleissa.

sokeriaddiktio ja kielto

Kielto saa unohtamaan sokerin käytön seuraukset kuten fyysiset kivut, häpeän tai syyllisyyden tunteet ja pahimmillaan jopa lääkärin varoittavat sanat muutoksen tarpeesta.Kielto tapahtuu monesti huomaamatta ja juuri se tekee addiktion hoidosta niin haastavaa.

Toipuminen voi alkaa vasta, kun ihmisen kieltoreaktio murenee. Tähän prosessiin tarvitaan ympärille turvallisia ihmisiä, joihin voi luottaa ja samaistua. Siksi vertaistukiryhmien ja sokeriaddiktion hoidon ammattilaisten kanssa työskentely on elintärkeä osa pakonomaisesta syömiskäytöksestä toipumisessa.

Millä tavoin addiktioon liittyvä kieltomekanismi voi ilmetä? Listasimme alla muutamia esimerkkejä.

Lue myös: Miten ruokariippuvuudesta voi vapautua?

kielto reaktio addiktio

Minimointi 

Minimointi voi liittyä syömisen tai syömiskäyttäytymisen aiheuttamien oireiden vähättelyyn. Ihminen saattaa ajatella, että ”ei minun tilanteeni nyt niin vakava ole, eihän minulla ole edes mitään (elintaso)sairauksia” tai ”selviän arjesta ihan hyvin” tai  kyllä se siitä: pitää vain ottaa itseä niskasta kiinni ja aloittaa uusi laihdutuskuuri”.

Järkeistäminen

Järkeistäminen on erilaisten tekosyiden keksimistä tiettyjen ruokien syömisen tai syömistottumusten kuten ylensyönnin oikeutukselle. Addikti saattaa puoltaa sokerin käyttöä ajattelemalla, että ”kyllähän minä voin silloin tällöin herkutella, niin muutkin tekevät” tai ”olisi epänormaalia ja vaarallista luopua herkuista kokonaan” tai ”nyt oli pakko syödä saadakseni lohtua vaikeassa tilanteessa”. Addikti hakee ruoan syömisellä aina sitä alkuperäistä hyvää oloa. Sairaus on kuitenkin etenevä, joka tarkoittaa sitä että prosessoidun ruoan syöminen saa ihmisen tuntemaan olonsa addiktion edetessä pelkästään huonoksi.

Analysointi

Yksi kieltomekanismin yleisimmistä ilmenevistavoista on ylianalysointi. Sen sijaan, että ihminen näkisi hänen haitallisen syömiskäytöksen ja syömisen aiheuttamien monialaisten ongelmien ytimen piilevän addiktiossa, hän etsii ratkaisua aina jostain muualta (ajatukset, olosuhteet, ihmiset, tunteet, ruokavaliot jne.). Hän on kiinni päänsä sisällä oireiden ja tilanteen analysoinnissa kykenemättä toimimaan ja muuttaamaan käytöstään konkreettisesti. 

Lue myös: Mitä ylipaino ja ulkonäkö eivät kerro sokeriaddiktioon liittyvästä toipumisesta?

kielto

Epätoivo

Kielto voi ilmetä myös syvänä toivottomuutena ja luovuttamisena. Tällaisessa tilanteessa addikti ajattelee tyypillisesti kuinka ”olen kokeillut kaikki maailman dieetit/ruokavaliot/laihdutuskuurit ja tehnyt kaikkeni” tai ”en pysty tähän enää, luovutan” tai ”olen toivoton tapaus, jolle mikään ratkaisu ei toimi”.

Syyttely

Kielto voi näyttäytyä myös syyttelyn tai syiden luettelemisena. ”Pakkohan minun on palkita itseni sokerilla, koska en muuten jaksa stressaavaa työtä/nalkuttavaa puolisoa/huutavia lapsia/inhottavaa pomoa” tai ”Ainakaan en syö yhtä paljon/epäterveellisesti kuin tuo ihminen” tai ”En ole (yhtä) lihava kuin muut”.

Edellä mainittujen mekanismien lisäksi kielto voi näyttäytyä myös läheisten manipulointina tai kiristämisenä, uhriutumisena, liiallisena itsevarmuutena jolloin ajatus on usein se, että “voin lopettaa milloin haluan tai päätän” tai haluamalla tehdä asiat omalla tavalla, olemalla tuomitseva muita kohtaan, suuttumalla tai vitsailemalla.

•••

Epäiletkö, että sinulla voi olla sokeriaddiktio? Sokeriaddiktio on sairaus, jota on mahdollista hoitaa. ADDIX® -hoitomalli perustuu neljään kulmakiveen: tietoon, toivoon, tahtoon ja toimintaan. Pysyvään hoitotulokseen tarvitaan näitä kaikkia.

Prosessin keskiössä on tunnistaa ja muuttaa haitallisia käytösmalleja, oppia tuntemaan mielihyvää luonnollisin keinoin ja rakentaa yhteyttä muihin samaa matkaa käyviin. Jos et tiedä miten laihtua tai kuinka ottaa seuraava askel päästäksesi irti sokerista ja prosessoiduista hiilihydraateista, varaa ilmainen 30 minuutin kartoituspuhelu tästä

+ NÄYTÄ / piilota kommentit

jaa:

  1. […] Lue myös: Mitä sokeriaddiktioon liittyvä kieltomekanismi tarkoittaa? […]

  2. […] Lue myös: Sokeriaddiktio ja kieltomekanismi […]

  3. […] toipumisen ytimessä on tunneperäinen hyvinvointi, vastuun ottaminen teoista ja rehellinen itsereflektio. Keskittymällä pelkän ulkoisen muutoksen sijaan kestävään sisäiseen muutokseen ja henkiseen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opi mikä sokeriaddiktio on ja kokeile ADDIX®-ruokavaliomallia.

Pysyvästi eroon ruokahimoista -opas

ilmainen

@addix.fi Instagramista löydät ajankohtaista tietoa addiktion holistisesta hoidosta.

etusivu
hannamari rahkonen
addix®
artikkelit
palvelut

© hannamari rahkonen | Addix 2021

ota yhteyttä

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX®