ETUSIVU
hannamari rahkonen
kokemuksia
addix®-hoitomalli
PALVELUT
OTA YHTEYTTÄ

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX

Reseptit

Luuliemi – helppo ja maukas resepti

Luuliemi valmistetaan hauduttamalla kanan, lampaan, poron, hirven tai naudan luita ja lihaisia osia useiden tuntien ajan. Trendikkääksi noussut luuliemi ei ole kuitenkaan mikään uusi asia. Sitä on käytetty vuosisatojen ajan maailman eri kulttuureissa nimenomaan ravitsemaan kehoa.

Luuliemi on terveysruokaa

Onnistuneen luuliemen taustalla on riittävän pitkä haudutusaika, jotta luista saadaan uutettua irti kaikki sen arvokkaat ravintoaineet. Sen lisäksi, että luuliemi on todella herkullista, se siis pursuaa keholle, nivelille, iholle ja aivoille hyödyllisiä ravintoaineita hyvin imeytyvässä muodossa.

Luuliemi on todella kollageenipitoista ja yhdessä gelatiinin kanssa se ylläpitää ihon, hiusten ja kynsien vahvuutta sekä parantaa nivelten ja luuston terveyttä. Luuliemessä on myös runsaasti erilaisia mineraaleja (kalsium, magnesium, fosfori), jotka tukevat luustoa. Aminohapot (glutamiini, glysiini ja proliini) puolestaan laskevat tulehdusta ja tukevat immuunijärjestelmää.

Monelle IBS-oirelusta tai vuotavasta suolesta kärsivälle luuliemi voi olla hyvä lisä muuten monipuoliseen ruokavalioon, sillä se tukee suoliston limakalvojen parantumista ja lievittää ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta, kaasun muodostumista ja ummetusta. Luuliemi on ravinteikasta ja helposti sulavaa.

Millaisia luita luuliemeen kannattaa käyttää?

Luuliemen valmistukseen toimivat parhaiten runsaasti kollageenia, sidekudosta ja luuydintä sisältävät luut. Niissä voi olla jonkin verran lihaa ympärillä. Alla muutamia erilaisia vaihtoehtoja:

Nauta: Parhaimpia osia ovat luuydin, rustot, potkat ja sidekudokset (esimerkiksi häränhäntä).

Kana: Parhaita osia liemeen ovat kanankoivet ja kokonaisesta kanasta jäljelle jääneet rustot sekä luut.

Porsas: Parhaita osia ovat niskaluut ja sorkat. Porsas on maultaan miedompaa kuin nauta.

Lammas: Parhaita paloja ovat kaulan luut ja kylkiluut.

Kala: Kalasta parhaita osia liemeen ovat rusto-osat, ruodot, nahat ja pää (poista kidukset).

Luuliemi on helppo valmistaa kotona ja sitä voi nauttia monin eri tavoin. Kokeile vapaasti sellaisenaan lämpimänä juomana, keittojen pohjana, kukkakaaliriisin seassa tai vaikkapa kastikkeiden seassa tuomassa täyteläistä makua. Luulientä on helppo lisätä myös pienten lasten soseisiin antamaan makua ja ravintoaineita tiiviissä muodossa.

Jos haluat luuliemeen vähän enemmän luonnetta, lisää joukkoon mausteita ja kasviksia. Omia suosikkejani ovat pippurit, laakerinlehti, timjami, valkosipuli, porkkana ja varsiselleri.

Luuliemi

4 annosta

1 kg kanan koipipaloja + 50 g voita ruskistamiseen

1 ½ l kiehuvaa vettä (tai kunnes luut peittyvät juuri ja juuri)

2 sipulia

2 kokonaista valkosipulia

2 tl omenasiiderietikkaa (etikka auttaa irrottamaan ravintoaineet tehokkaammin)

1 rkl merisuolaa

2 laakerinlehteä

Sulata voi pannulla ja paista koipipaloihin pinnat. Tämä maksimoi liemen herkullisen maun. Jos olet kiireinen, voit jättää tämän vaiheen välistä.

Lisää palat haudutuspataan. Puolita valkosipuliterttu. Kuori sipulit ja leikkaa neljään osaan. Lisää sipulit pataan yhdessä suolan, etikan ja laakerinlehtien kanssa. Veden määrä on makuasia – itse pidän tiiviistä luuliemestä, jonka vuoksi käytän ennemmin hieman vähemmän lisättyä vettä kuin monet muut. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan määrän, mutta 1 ½-2 litraa on hyvä pohja.

Sulje kansi ja anna muhia 12-24 tuntia haudutuspadassa. Siivilöi liemi erilliseen astiaan (iso kattila toimii erinomaisesti), anna jäähtyä ja annostele sitten lasipurkkeihin tai astioihin. Voit käyttää ylijääneet lihat ja kasvikset halutessasi esimerkiksi sosekeittoon, kunhan erottelet luut pois seoksesta. Mikäli luut ovat pehmeitä ja murtuvat käsillä taittamalla, myös ne voi soseuttaa.

Jääkaappikylmä liemi on kollageenin ansiosta hyllyvää hyytelöä, mutta se muuttuu ihanan juoksevaksi liemeksi lämmitettäessä. Jos et käytä kaikkea lientä heti, kaada osa luuliemestä jääpalamuotteihin- tai pusseihin ja pakasta.

•••

Epäiletkö, että sinulla voi olla sokeriaddiktio? Sokeriaddiktio on tila, jota on mahdollista hoitaa. Toipumisprosessin keskiössä on tunnistaa ja muuttaa haitallisia käytösmalleja, oppia tuntemaan mielihyvää luonnollisin keinoin ja rakentaa yhteyttä muihin samaa matkaa käyviin. Jos et tiedä kuinka ottaa seuraava askel päästäksesi irti pakonomaisesta sokerin ja prosessoitujen hiilihydraattien syömisestä, varaa ilmainen 30 minuutin kartoituspuhelu tästä.

Seuraa minua myös Instagramissa.

Lataa tästä Pysyvästi vapaaksi ruokahimoista -ilmaisopas.

Katso muut ketoreseptit täältä.

+ NÄYTÄ / piilota kommentit

jaa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opi mikä sokeriaddiktio on ja kokeile ADDIX®-ruokavaliomallia.

Pysyvästi eroon ruokahimoista -opas

ilmainen

@addix.fi Instagramista löydät ajankohtaista tietoa addiktion holistisesta hoidosta.

etusivu
hannamari rahkonen
addix®
artikkelit
palvelut

© hannamari rahkonen | Addix 2021

ota yhteyttä

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX®