ETUSIVU
hannamari rahkonen
kokemuksia
addix®-hoitomalli
PALVELUT
OTA YHTEYTTÄ

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX

Reseptit

Kannattaako sokeririippuvaisen korvata aamiainen rasvakahvilla?

Rasvakahvi ja sen suosio ei näytä laantuvan ainakaan ketopiireissä. Moni korvaa aamupalan nykyään rasvakahvilla ja jatkaa tällä tavoin pätkäpaastoa lounaaseen tai jopa päivälliseen saakka. Tässä artikkelissa pureudun rasvakahvin mahdollisuuksiin ja haasteisiin erityisesti sokeririippuvuuden kulmasta.

Siis mikä rasvakahvi?

Käydään ensin lyhyesti läpi mitä rasvakahvissa on kysymys, jotta konteksti on selvä. Rasvakahvin alkuperäinen idea on hidastaa kofeiinin imeytymistä rasvan avulla ja antaa pitkäkestoista energiaa. Yleensä kahviin käytetään (suolatonta) voita ja MCT-öljyä. Rasvakahvin kehittäjä Dave Asprey on sitä mieltä, että juoma voi auttaa parantamaan henkistä selkeyttä, lisäämään keskittymiskykyä ja edistämään painonpudotusta. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksioikoinen.

Ketogeeninen ruokavalio tai ketoosi itsessään eivät ole sokeririippuvuuden hoidossa välttämättömiä asioita, sillä jokainen meistä on sopivan ruokavalion suhteen oma yksilönsä. Jos ketoosi on kuitenkin sinun henkilökohtainen tavoitteesi, rasvakahvissa käytetyn MCT-öljyn eduksi voidaan laskea ketoosiin pääsyn nopeutuminen tai ketoosin syventäminen. Öljyn sisältämät keskipitkäketjuiset triglyseridit imeytyvät ja metaboloituvat nopeasti maksassa. Tämän jälkeen maksa muuttaa triglyseridit ketoneiksi, joita elimistö voi sitten käyttää energiana glukoosin (eli sokerin) sijaan.

Ketoaineilla on monia hyviä puolia ja yksi niistä on se, että ne hillitsevät ruokahimoja ja tarjoavat energiaa ilman verensokerin heilahteluja. Vaikka aivot käyttävät ensisijaisesti glukoosia energiana (ja huomio: keho osaa valmistaa tämän tarvittavan glukoosin ilman hiilihydraatteja maksassa tapahtuvan glukeogeneesin kautta), ne voivat myös käyttää ketoneja toissijaisena polttoaineen lähteenä. Lisäksi ketoaineilla on tulehdusta laskevia, insuliiniherkkyyttä parantavia ja verensokeria vakauttavia ominaisuuksia.

Miksi sokeririippuvaisen ei kannata korvata aamupalaa rasvakahvilla?

Monilla sokeririippuvaisilla on taustalla krooninen stressikierre, epävakaa verensokeri ja insuliiniresistenssi. Nämä ovat merkittäviä tekijöitä siinä miten herkäksi keho on käynyt tyhjään vatsaan nautitulle kahville ja sen aiheuttamille verensokeripiikeille sekä räjähtävälle kortisolin nousulle.

Kyllä, tällaisessa tilanteessa rasvan lisääminen kahviin voi toki tehdä verensokerin nousupiikistä matalamman ja säästää joiltakin ikäviltä sivuoireilta, mutta kestävälle pohjalle rakennettua ratkaisua se ei tarjoa.

Vaikka rasvakahvilla voi olla paikkansa kofeiinin imeytymisen hidastajana, ketoosin tukitoimena tai herkullisena juomana, se ei ole pidemmän päälle hyvä tapa korvata aamupalaa tai oikean ruoan syömistä, jos kärsit pakonomaisesta tai hallitsemattomasta syömisestä.

Sokeririippuvaisten kohdalla kylläisyydestä huolehtiminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä ruokahimojen hillitsemisen suhteen. Lisäksi toipuvan addiktin aivot tarvitsevat runsaasti ravinteita, joita pelkkä rasvakahvi ei voi tarjota – ja näin käy, jos alkaa korvata esimerkiksi ravinteikkaan aamiaisen juomalla.

Aito ruoka (eläinperäinen proteiini, kasvikset, hyvät rasvat, marjat) antaa aivojen toipumiselle tärkeitä ravintoaineita, mineraaleja ja aminohappoja, jotka rasvakahvista jäävät puuttumaan oikeastaan kokonaan. Suosittelen aina nauttimaan proteiini-, ja rasvapitoisen aamiaisen ennen kofeiinin nauttimista – aikoi sen sitten nauttia rasvalisällä tai ilman.

Tuhti aamiainen ehkäisee tehokkaasti iltaisin ilmeneviä ruokahimoja (nälkävelka), antaa ravinteita, pitää kylläisyyttä yllä ja tasapainottaa kortisolin nousua. Voit tehdä rasvakahvin aamiaisen kylkeen, kunhan muistat sen, ettet korvaa sillä oikeaa syömistä.

Rasvakahvi

1 annos

2 dl tuoretta kahvia
1-2 rkl suolatonta voita
½ tl-1 rkl MCT-öljyä (huomio: aloita aluksi pienestä määrästä, jotta vatsa ei mene sekaisin)

Keitä kahvi. Kaada kuuma kahvi tehosekoittimeen ja lisää voi sekä MCT-öljy. Sekoita, kunnes kahvi on kermaista ja vaahtoavaa. Kaada kuppiin ja nauti aamupalan kyljessä tai lounaan jälkeen!

•••

Epäiletkö, että sinulla voi olla sokeririippuvuus? Tätä tilaa on mahdollista hoitaa. Toipumisprosessin keskiössä on tunnistaa ja muuttaa haitallisia käytösmalleja, oppia tuntemaan mielihyvää luonnollisin keinoin ja rakentaa yhteyttä muihin samaa matkaa käyviin. Jos et tiedä kuinka ottaa seuraava askel päästäksesi irti pakonomaisesta sokerin ja prosessoitujen hiilihydraattien syömisestä, varaa ilmainen 30 minuutin kartoituspuhelu tästä.

Seuraa minua myös Instagramissa.

Lataa tästä Pysyvästi vapaaksi ruokahimoista -ilmaisopas.

Katso muut ketoreseptit täältä.

+ NÄYTÄ / piilota kommentit

jaa:

  1. […] Lue myös: Kannattaako sokeririippuvaisen korvata aamupala rasvakahvilla? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opi mikä sokeriaddiktio on ja kokeile ADDIX®-ruokavaliomallia.

Pysyvästi eroon ruokahimoista -opas

ilmainen

@addix.fi Instagramista löydät ajankohtaista tietoa addiktion holistisesta hoidosta.

etusivu
hannamari rahkonen
addix®
artikkelit
palvelut

© hannamari rahkonen | Addix 2021

ota yhteyttä

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX®