ETUSIVU
hannamari rahkonen
kokemuksia
addix®-hoitomalli
PALVELUT
OTA YHTEYTTÄ

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX

Kokemukset

Näin Inkamaari lopetti laihduttamisen

Sokeriaddiktio on etenevä aivosairaus, jossa keho on tullut riippuvaiseksi tietynlaisista elintarvikkeista ja niihin liittyvistä käytösmalleista toimiakseen normaalisti. Yleisimmät addiktioon liittyvät syömiskäyttäytymiset ovat ahmiminen, eri tavoilla tapahtuva kehon tyhjennys ja ylensyöminen. Tässä artikkelissa asiakkaani Inkamaari jakaa oman toipumiskokemuksensa hallitsemattomasta syömisestä kohti aitoa vapautta.

Aurinko paistaa taivaan täydeltä ulkona ja on paras hellekesä. Helteisten auringonsäteiden pitäisi tuntua ihoa helliviltä, mutta olo on lähinnä tuskainen ja uupunut. Ohimoilta valuva hiki kruunaa koko näivettyneen olemuksen. Avaan pakastelokeron jälleen ja otan sieltä aamupäivän kolmannen jäätelön samalla tietäen että se ei jää päivän viimeiseksi herkuksi.

Olen Inkamaari, 31-vuotias sokeriaddikti. Yllä kirjoittamani teksti kuvaa sitä oloa, joka minulla oli lähes päivittäin kesällä 2021. Jälkikäteen ajateltuna harmittaa valtavasti, että koko kaunis kesä on mennyt ohi vain herkkuja ja sokeria ajatellen sekä huonosta olosta kärsien.

Olin todella ylipainoinen, voin huonosti, olin tosi väsynyt enkä jaksanut tehdä mitään. Lisäksi koin hirveästi huonommuuden tunnetta muihin ihmisiin verrattuna. Minusta tuntui, etten koskaan pysty laihtumaan, voimaan hyvin tai elämään terveellisesti.

Oloni oli kaikin puolin kokonaisvaltaisen raskas. Kesän jälkeen aloin pohtia, että mitä tälle ololle voin tehdä.

Ostin netistä jälleen laihdutusvalmennuksen ajatellen, että nyt se varmasti onnistuu. Kuitenkin samalla tiesin, että jaksan pinnistellä korkeintaan sen pari viikkoa. Ja niinhän siinä kävi. Hukkaan meni sekin raha, ja palanen itsekunnioitusta.

Lue myös: Mikä sokeriaddiktio on?

Sokeriaddiktio ja hallitsematon syömiskäytös alkoi jo lapsuudessa

Syömiskäytökseni on alkanut jo vanhempien esimerkistä ja painokeskeisestä elämästä. Sain pienenä käsityksen, että mitä hoikempi, sen parempi ihminen ja mitä lihavampi, sen huonompi.
Olen ala-asteelta lähtien ollut paljon yksin, jättäytynyt yksin ja eristäytynyt, jotta voin syödä. Ajattelin aina että ruokailussani on kaikki vialla, mutta en ole tiennyt mikä siinä on vialla.

Kuvittelin aina, että ”seuraava päivä menee hyvin, en syö sokeria, vaan syön terveellisesti ja jaksan liikkua”. Aamupäivät menikin niin, mutta iltapäivällä ja illalla tilanne karkasi käsistä holtittomasti.

Kun vein lapset arkipäivisin hoitoon, kävin samalla reissulla kaupassa ostamassa herkkuja. Söin herkut päivällä ja nukuin sitten väsyneenä päiväunet. Kun hain lapset hoidosta, kävin taas uudestaan kaupassa. Tähän liittyi kuitenkin salailua: valitsin aina eri kaupan, ettei kukaan vain ajattele että ostan paljon herkkuja (vaikka niinhän minä tein!). Syömiseni oli todella hallitsematonta.

Lue myös: Mitä ylipaino ja ulkonäkö eivät kerro sokeriaddiktioon liittyvästä toipumisesta?

Sokeriaddiktio alkaa vaikuttaa myös sosiaaliseen elämään

Kun painoa alkoi tulla paljon, se alkoi vaikuttaa myös sosiaalisiin tilanteisiin. Välttelin tilanteita ja sellaisten ihmisten näkemistä, joita en ollut nähnyt pitkään aikaan.

Sosiaalisissa tilanteissa muiden aikana söin pieniä annoksia kuten ”normaalit ihmiset”. Tämä ei kuitenkaan ollut totuus, koska söin sokeria aivan holtittomasti joko ennen tilaisuuksia tai niiden jälkeen. Nykyään sosiaaliset tilanteet vaativat valmistautumista, mutta niistä on tullut ajan kanssa automaatio eikä se vaadi enää voimaa.

Maailmani ja elämäni pyöri aiemmin sokerin ympärillä. Elämäni oli kuin narkilla: etenin fiksistä seuraavaan fiksiin.

Kaupassa tuntui usein siltä, että on pakko saada jotain herkkua ja ostaa mitä teki eniten mieli. Jälkikäteen ajateltuna tämä on aivan hirveää.

Olen ammatiltani sairaanhoitaja ja kätilö, joten minun olisi pitänyt tietää miten syödään oikein. Sokeriaddiktina ajattelen kuitenkin nykyään, että viralliset ravitsemussuositukset eivät toimi meille.

Kohtuus ei onnistu minun kohdallani. Olen kokeillut sitä monta kertaa. Olen ennen ADDIX -ohjelmaa kokeillut vaikka mitä keinoja laihtumiseen: pussikeittoja jotka pistivät kehoni ihan sekaisin ja vähähiilihydraattista. Lisäksi olen ollut esimerkiksi ketogeenisen ruokavalion valmennuksissa, mutta niissä pidettiin herkkupäiviä ja käytettiin sokerin korvikkeita. Keto kaatui noihin ”sallittuihin” herkkuihin.

Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla täysin ilman sokeria ja sokerin korvikkeita. Nyt ymmärrän miksi sokeri ei vain toimi aivoilleni edes pienissä määrin, vaan on helpompi olla ilman.

Lue myös: Sokeriaddiktio ja kieltomekanismi

Sokerin rajoittaminen tuo elämään vapautta

Monesti ajatellaan että jos ei syö sokeria, se rajoittaa elämään. Koen, että minulta ei puutu elämässä mitään: olen saanut sokerin tilalle niin paljon muuta. En tarvitse enää sokeria yhtään mihinkään. Se on vapauttavaa sekä helpottavaa.

Oli ihanaa huomata, että saan vapauden tunteen siitä että olen oppinut pitämään huolta itsestäni muilla tavoilla. Niin järjettömältä kuin se nyt kuulostaakin, sokeri oli ennen ystäväni, jolla palkitsin ja pidin itseäni hyvänä.

Minun kohdallani sokerittomuus on aikaansaanut sen, että nyt on energiaa ja tilaa muille, tärkeämmille ajatuksille. Aivoista vapautuu koko ajan tilaa prosessoida muuta kuin sokeria. Olon kirkastuminen tuntuu myös hyvältä.

ADDIX® -ohjelmassa saamani muutos näkyy elämän jokaisella osa-alueella. Jaksan paremmin enkä ole niin äkkipikainen ja ärtyisä kuin ennen. Olen löytänyt sokerin sijaan muita tapoja itsestä huolehtimiseen. Liikun ja siitä tulee hyvä olo. On ihanaa huomata, että keho alkaa toimia kuten sen kuuluukin toimia.

Sokeriaddiktio: entä jos tämäkään ei toimi?

Alussa minua pelotti ja jännitti hirveästi. Mietin mitä jos tämäkään ei onnistu. Onko minusta tähänkään? Olin kokeillut niin paljon kaikkea ja epäonnistunut aina. Tämän vuoksi en uskaltanut asettaa alussa edes mitään toiveita, vaan etenin päivä kerrallaan.

Tuntui, että jos tämäkään ei auta, sitten luovutan. Toki taloudellinen puoli mietitytti myös, mutta mieheni on ollut aina ihanana tukena. Hän luotti jälleen kerran minuun, vaikka hän on nähnyt monta repsahtamista ja epäonnistumista.

Ennen ADDIX® -ohjelmaa minulla oli kertakaikkisen huono olo alla. Vaihtoehtoja ei enää ollut. Tai no, oli vaihtoehto elää huonoa oloa kolmekymppisenä, kuolla ennenaikaisesti tai sairastua sukurasitteisiin kuten diabetekseen.

En enää halunnut sitä. Kun ensimmäinen kuukausi oli takana, olo oli jo paljon helpompi. Minulle ymmärrys siitä mitä aivoissa tapahtuu oli tosi vapauttavaa. Nyt tiedän miten voin hoitaa aivojani ja itseäni, kun sokeri jäi pois. Aiemmin sokeri oli turvapeitto, mutta nyt on eri keinoja saada hyvää oloa.

Voin sydämestäni todeta, että ADDIX® -ohjelma on ollut laaja ja ihan huippuhyvä. Ohjelma auttaa ymmärtämään omaa aivotoimintaa. Olen tajunnut, että pakonomainen syömiskäytökseni ei ole ollut minun vika, vaan kyseessä on sairaus.

Olen ohjelman jälkeen itsevarmempi, vaikka silloin tällöin on vaikeitakin päiviä. Nyt kun olen ollut yli puoli vuotta raittiina, uskallan myös kertoa siitä avoimemmin ihmisille.

Muutos on mahdollista myös sinulle!

Olen ikuisesti itselleni kiitollinen, että uskalsin heittäytyä vielä kerran ja aloitin ADDIX® -ohjelman. Sain ongelmilleni nimen, ja avun siihen miten hoitaa itseäni.

Hannamarin valmennuksen ohjeilla ja harjoituksilla olen saanut itseni takaisin. En ole enää sokerin orja, vaan näen elämässä päivittäin kiitollisuuden aiheita. Kesästä 2022 aion nauttia ilman sokerin tuomaa sumua.

Jos ylipäätään mietit onko sinulla sokeriaddiktio, todennäköisesti jonkinasteinen on. Tämä on vähän klisee, mutta sanon sen silti: jos minä olen tähän pystynyt, sinäkin pystyt. Kun käytössä on vain ne oikeat työkalut, onnistumisessa ei ole ongelmaa. Osa tarvitsee toipumiseen enemmän tukea, osa vähän vähemmän.

Hannamarin otteet ja valmennus ovat hyvät kaikin puolin: hän on lempeä kaikkia ihmisiä kohtaan. Toki sen sokerisen suojavyyhdin pois riisuminen pelottaa, mutta jos elämä on muuten kaikin puolin parempaa sokeriaddiktion hoidon seurauksena, eikö se ole sen arvoista?

– Inkamaari Husa

Epäiletkö, että sinulla voi olla sokeriaddiktio? Sokeriaddiktio on sairaus, jota on mahdollista hoitaa. ADDIX® -hoitomalli perustuu neljään kulmakiveen: tietoon, toivoon, tahtoon ja toimintaan. Pysyvään hoitotulokseen tarvitaan näitä kaikkia.

Prosessin keskiössä on tunnistaa ja muuttaa haitallisia käytösmalleja, oppia tuntemaan mielihyvää luonnollisin keinoin ja rakentaa yhteyttä muihin samaa matkaa käyviin. Jos et tiedä miten laihtua tai kuinka ottaa seuraava askel päästäksesi irti pakonomaisesta sokerin ja prosessoitujen hiilihydraattien syömisestä, varaa ilmainen 30 minuutin kartoituspuhelu tästä.

+ NÄYTÄ / piilota kommentit

jaa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opi mikä sokeriaddiktio on ja kokeile ADDIX®-ruokavaliomallia.

Pysyvästi eroon ruokahimoista -opas

ilmainen

@addix.fi Instagramista löydät ajankohtaista tietoa addiktion holistisesta hoidosta.

etusivu
hannamari rahkonen
addix®
artikkelit
palvelut

© hannamari rahkonen | Addix 2021

ota yhteyttä

ADDIX® tarjoaa konkreettisen avun sokeriaddiktiosta ja siihen liittyvästä monialaisesta pakkomielteestä toipumiseen. 

ADDIX®